Makat Çatlağı
Yeteri kadar önemsemediğimiz her sağlık sorunu önümüzdeki süreçte ciddi hastalıklar olarak karşımıza çıkabilir. Örnek vermek gerekirse kabızlık, milyonlarca insanın ortak sorunu haline gelen kabızlık (konstipasyon) maalesef birçok anüs ve makat hastalığına davetiye çıkarmaktadır. Kabızlık sonucu ortaya çıkan hastalıklardan biri de Anal Fissür dediğimiz (makat çatlağı) olup 1 yaşından 70 yaşına tüm insanları etkilemektedir.
Anal Fissür Nedir?
Evet, arkadaşlar her hastalığın bir tıp dili bir de yaşadığınız ülkede toplum tarafından kullanılan isimleri bulunmaktadır. Tıp dilindeki ismi Ana Fissür olup, halk arasında ise makat çatlağı, makat yırtığı gibi isimlerle anılmaktadır. Aslına bakarsanız sorun daha çok anüs ile alakalıdır. Dilerseniz öncelikle anüs ile makat arasında farkı görerek konuya devam edelim.
Makat Nedir, Anüsten Farkı Nedir? Genelde her iki kelime aynı şeyi tarif etmek için kullanılır. Çünkü anüs kalın bağırsağın son kısmında başlayan dışkının vücuttan atılmasını sağlayan kanaldır. Bu haliyle anal kanal olarak da tabir edilebilir.
Anüs İç Kısmında Küçük Bir Kesik, Yırtık Halidir (Anal Fissür) : Evet, arkadaşlar hastalığın yapısını tanımaya devam edecek olursak başlıkta da belirtildiği gibi anüs iç kısmında genelde makata yakın noktada kesik ya da yırtık halidir. Milimetrik bir kesik olmasına karşın daha önce hiç görmediğiniz kadar can yanmasına neden olur.
Neden Olur?
Yazının giriş kısmında neden olarak kabızlık ön plana çıksa da tek neden konstipasyon değildir. Kabızlık dışında tam tersi olan ishal (diare) ve bazı bağırsak hastalıkları da makatta çatlağa neden olabilmektedir. Bunların başında Crohn hastalığı gelmektedir. Şimdi dilerseniz hastalığın nasıl oluştuğuna bir bakalım.
Kabızlık Anüs Cildinde Kesiğe Neden Oluyor: Sorunun kaynağı büyük oranda konstipasyon olması nedeniyle sorunun nasıl olduğunu kabızlık üzerinden ele alalım. Kronik kabızlık problemi olan insanların dışkılama ihtiyacını uzun aralıklarla yaptıkları için haliyle kalınbağırsakta bekleyen dışkı daha kalın ve sert olmaktadır. Küçük ve sulu ile kalın ve sert dışkının anüsten geçmesi aynı olmaz. Kalın olması anüsün daha fazla gerilmesine, sert olması ise anüs mukozasının (cildinin) tahriş olmasına ya da kesilmesine, yırtılmasına neden olmaktadır. İşte hastalık bu şekilde ortaya çıkmaktadır. Demek istediğimi aşağıda yer alan animasyon video daha başarılı bir şekilde anlatmaktadır.
NASIL ANLAŞILIR?
Evet, arkadaşlar yazının geri kalan kısmında hastalığın yapısı ve nedenlerine dair bilgilere yer verdim. Şimdi ise belirtileri ve diğer anal bölge hastalıklarından nasıl ayıracağımıza bakalım.
Hastalık Akut ve Kronik Olmak Üzere İkiye Ayrılır
Hastalığın yapısını anladıktan sonra şimdi de çeşitlerine bakmak istiyorum. Doktorların sık kullandığı erken teşhis hayat kurtarır cümlesi bu hastalık içinde önem arz etmektedir. Tamam, makat çatlağı ölümcül bir hastalık değil ama erken teşhis ile tedavisi akut (erken dönemde) yapılmaktadır.
Akut Fissür Nedir?
Hastalık ilk ortaya çıktığında yeni dediğimiz akut dönemdedir. Fakat bu süre 10-15 gün kadar kısa bir dönemdir. Anal bölge hastalıklarında insanlar muayeneye utandığı için genelde bu süreç kaçırılır. Fakat bu dönemde doktora başvurmanız halinde tedavisi çoğunlukla cerrahi işleme gerek kalmadan ilaç ve kremlerle yapılmaktadır.
Kronik Fissür Nedir, Nasıl Anlaşılır?
10-15 Gün içerisinde tedavi edilmediğinde ya da uygulanan ilaç ve krem tedavisine cevap alamadığınızda hastalık ilerler ve kronik hale gelir. Böylece hem şikâyetlerin düzeyi artar, hem de tedavi seçenekleri azalır. Yani artık ilaç ve krem ile tedavi etmek imkânsız hale gelir. Pe ki akut ya da kronik olduğu nasıl anlaşılır? Şimdi bu detaylara bakalım.
Dışkılama Esnasında Can Yanması: Bu hastalık ilk ortaya çıktığı andan itibaren her dışkılama esnasında kendi fark ettirir. Yani kendi kendine ilerleyen, gizli bir hastalık değildir. En belirgin hali, dışkılama esnasında göz yaşartacak kadar can yanmasına neden oluşudur. Bu acıyı tarif ederken hastalar sanki anüs iç kısmını bıçak ile kesiyormuş şeklinde tarif ederler. Bunu yaşamadan anlamanız zor, hasta tuvaletten neredeyse ağlayarak gözü yaşlı çıkabilir. Bunun nedeni dışkının yırtığa temas etmesi ve kasların kontrolsüz kasılması (spazm) diyebiliriz. Yaşanan bu acı hastalığın durumuna göre dışkılama sonrası 3-4 dakika sonra kendiliğine geçebilir ya da 3-4 saat daha devam edebilir.
Ağrının Ne Kadar Sürdüğüne Bakmak Gerekir: Hastalığın akut ya da kronik olduğunu anlamak için dışkılama esnasında ortaya çıkan ağrının ne kadar devam ettiğine bakmak gerekir. 3-4 Dakika içinde kendiliğinden geçiyorsa buna akut yani yeni dönem diyebiliriz. Ağrı dışkılama sonrası 3-4 saat ya da daha fazla devam ediyorsa buna da kronik fissür teşhisi konur.
Dışkılama Esnasında Kanama: Bir diğer belirti ise kanamadır. Hemoroid kadar fazla kanama olmaz. Sadece 1-2 damla bir şey fark edilir. Rengi açık ve taze görünümdedir. Çünkü makatta kanamaya neden olan basur ve kalın bağırsak kanseri de neden olmaktadır. Bu şekilde ayrım yapmak gerekir.
Makat Darlığı: Anal Fissür teşhisinde dikkat edilen bir diğer bulgu ise makat darlığı hissi olmaktadır. İstem dışı kasılan kaslar makatın daralmasına neden olur. Bunu genelde doktorunuz rektal tuşe dediğimiz parmakla muayene esnasında anlamaktadır.
NASIL GEÇER?
Evet, arkadaşlar yazının geri kalan kısmında, hastalığın ne olduğu, yapısının nasıl oluştuğu, belirti ve bulgularını nasıl anlayacağımıza dair bilgiler paylaştık, şimdi ise sorunun çözümüne yönelik hususlara geçmek istiyorum. Google aramalarında en sık karşılaştığımız arama öbeği “Anal Fissür Nasıl Geçer” olmaktadır. İsterseniz öncelikle bu soruya cevap vererek başlayalım.
Makat Çatlağı Kendi Kendine Geçmez: İnsanlarda ki utanma alışkanlığı ya da işinden geri kalmama arzusu sağlığımızı ikinci plana atmamıza neden oluyor. Anal Fissür maalesef kendi kendine geçme olasılığı yok ya da çok düşüktür. 100 Kişiden belki 4-5 tanesi kendi kendine atlatmaktadır. Tabii ki yine de kabızlık sorunundan kurtularak geçmesini bekleyin. Ama 1 hafta içerisinde düzelme olmuyorsa daha fazla beklemeyin. Çünkü akut olan hastalık 1 hafta daha beklediğinizde kronik (ilerlemiş) hale gelecektir. Bu nedenle mutlaka doktora muayene olmanızı öneririm.
Anal Fissür İçin Hangi Dotkora / Bölüme Gidilir?
Doktora muayene olmaya karar verdiniz ama hangi bölüme gitmeniz gerektiğini bilmiyorsunuz. Bu konuda size güzel bir kaynak önermek istiyorum. www.hangidoktora.com sitesi hangi hastalığa, hangi doktor bakar şeklinde geniş çaplı bilgilere yer vermektedir. Tekrardan konumuza dönecek olursak hemen hemen tüm makat hastalıklarında genel cerrahi bölümünü tercih edebilirsiniz. Fakat her genel cerrah makat hastalıkları teşhis ve tedavisinde uzman olmayabilir. Çünkü genel cerrahi çok büyük bir bölüm, kendi içerisinde dallar oluştu. O alt branşlardan biri de Proktoloji olup, anlaşılır haliyle belirtmek gerekirse makat hastalıkları uzmanlığı diyebiliriz. Başta anal fissür olmak üzere kıl dönmesi, hemoroid, kondilom, fistül gibi birçok makat hastalığı teşhis ve tedavisinde diğerlerine göre daha fazla tecrübelidir. Bu nedenle tercih ettiğiniz hekim proktoloji uzmanı olursa daha etkili sonuç alırsınız.
Makat Çatlağı Muayenesi Nasıl Yapılır?
Sorun genelde anüsün son kısmı dediğimiz noktada meydana geldiği için çoğunlukla makat muayenesinde çıplak gözle görülmektedir. Çok nadir derinlerde olmaktadır. Bu nedenle parmak muayenesine bazen gerek kalmayabilir. Dilerseniz anal bölge hastalıklarında muayenenin nasıl yapıldığını bu işin uzmanlarından dinleyelim. Aşağıda yer alan videoda Op. Dr. Seher Şirin bize anlatıyor.
ANAL FİSSÜR TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Evet, arkadaşlar sorunun çözümü için mutlaka yapılması gereken bir şeyler bulunmaktadır. İlk yapılması gereken işlem olan muayeneyi tamamladık, teşhise göre tedavi yöntemi belirlenecektir. Akut dönem dediğimiz erken süreçte doktora müracaat etmeniz halinde şanslısınız demektir. Çünkü ilaçla ve kremle cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilmektedir. Tabii ki kremle yapılan tedavi denemesi %100 başarılı sonuç vereceği anlamına gelmez.
Makat Çatlağında Kullanılan Kremler: Evet, arkadaşlar yukarıda da belirttiğim gibi akut dönemde kullanılan kremler %100 etkili değildir. % 30-40 da olsa kullanılmalıdır. En etkili ilaç Anuflex merhemdir. Çözüm olmaması halinde Botox ya da ameliyat kaçınılmaz olacaktır. Anal fissür tedavisinde kullanılan ilaçların büyük bir bölümü nitrogliserin özellikli olarak üretilmektedir. Amacı spazm sonucu kasılan kasları gevşetmeyi amaçlamaktadır. Şuan piyasada bulunan Rectoderm gibi ürünler tek başına etkili olmayıp, aynı zamanda uyuşturucu etkisi olan Anestol gibi kremlerde kullanmak gerekir. Ya da çok yakın bir zamanda satışa çıkacak olan bitkisel makat çatlağı kremi Anuflex kullanmalısınız.
Anuflex Nedir?
Bir üst satırda da belirtildiği gibi bitkisel anal fissür kremi olarak üretilmektedir. Bunun dışında rakiplerinde olmayan bir özellik olarak uyuşturucu etkisi de bulunmaktadır. Yani ek olarak Anestol kullanmak gerekmez. Tabii ki bu şekilde daha ekonomik olacaktır. Anuflex krem içeriğine bakacak olursak spazm halindeki kasların gevşetilmesi için aynı safa özü kullanılmaktadır. Yani nitrogliserin yerine kullanılmaktadır. Ağrının ortadan kaldırılması yani bölgesel uyuşturucu etkisi içinde karanfil özünden faydalanıldığı görülmektedir. Bunlara ek olarak bir de iyileşmeye yönelik çatlağın yüzeyine çinkooxit ve vazelin ile koruyucu bariyer oluşturmaktadır. Yani dışkılama esnasında dışkı yırtığa temas edemeyecektir. Böylece dışkılama sonrası ağrı neredeyse hiç olmayacaktır. Biliyorsunuz kronik fissür tedavisi gecikmesi halinde anüs içerisinde ödeme neden olmaktadır. Anuflex krem içerisinde yer alan meyan kökü özü (bitkisel kortizon) ödemi önlemektedir.
BOTOX ENJEKSİYONU (Önerilir)
Akut dönemde kremle tedavi denediniz, fakat başarılı sonuç alamadınız, ya da akut dönemi çoktan geçtiniz. Bu durumda size önerebileceğimiz bir diğer ameliyatsız tedavi ise botox enjeksiyonu olacaktır. 1 Dakika gibi kısa sürede yapılan botoks ile spazma neden olan kaslar 6 aya kadar felç edilmektedir. Böylece ağrısız ve kolayca iyileşmesi sağlanır. Aşağıda yer alan videoda botoks uygulanışı gösterilmektedir.
ANAL FİSSÜR AMELİYATI (En Son Çözüm)
Botoks en etkili çözüm olmasına karşın maalesef SGK tarafından karşılanmamaktadır. Bu da demek oluyor ki kamu hastanelerinde uygulanmadığı gibi SGK anlaşmalı hastane ve kliniklerde yapılan uygulamaları da karşılamamaktadır. Bu nedenle botox uygulayan doktorları bulmanız gerekir. Kamu hastanelerinde genelde ameliyat uygulanmaktadır. Spazma neden olan kası keserek çözüm bulmaktadır. Tabii ki bu durum nadiren bile olsa istenmeyen sonuçlara, gaz ve dışkı kaçırmaya neden olabilir.
Nasıl Yapılır? Makat çatlağı ameliyatı olarak bir çok denenmiş olsa da günümüzde daha çok L.I.S dediğimiz (Lateral internal sfinkterotomi) uygulanmaktadır. Açık ve kapalı olarak iki şekilde uygulanmaktadır. Açık yöntemde kesilmesi gereken kasa ulaşmak için 2-3 cm kesi yaparken kapalı yöntemde ise delik açarak daha az doku hasarına neden olmaktadır. Yani ameliyat olmak zorundaysanız bile mutlaka kapalı yöntem tercih etmelisiniz.
TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?
Çok fazla bir değişime neden olmaz. Yani yine makat çatlağı olarak kalmaya devam edecektir. Yani anüs kanseri vs olmaz. Fakat her dışkılama sonrası 3-4 saat ağrı ile yaşayabilir misiniz? Onu bilemiyorum. Hemoroid hastaları ilk başlarda herhangi bir ağrı olmadığı için doktora gitmeyi sürekli ertelerler. 3. Ve son evre dediğimiz 4. Derece olup ağrıların başlaması ile birlikte doktora gitmeye karar verirler. Anal fissür hastalarında ise ağrı ilk andan itibaren ortaya çıktığı için hayatı çekilmez hale getirir.
Evet, arkadaşlar bu konuda aktaracaklarımız bu kadar olup, hastalıkla ilgili merak edilen hususları özet şekilde aktarmaya çalıştım. Burada yer alan konu başlıklarını ayrıca sitemizde geniş kapsamlı şekilde de ele alacağız. Sormak istediğiniz hususlar varsa genel cerrahi uzmanları sitemizde sizlere destek olmaktadır. Aşağıda yer alan soru ve yorum formundan bizlere sorularınızı iletebilirsiniz.
Bursa 0532 152 26 75
Bakırköy 0542 621 0888
Şişli 0532 463 9682
İzmir 0542 295 52 54
Kadıköy 0542 231 2823
Ankara 0532 350 2587
Online randevu linki: www.ideaklinik.com/online-randevu
Sitedeki bilgiler Türkiye’nin proctoloji uzmanları Op Dr Seher Şirin, Op.Dr.Demet AĞRAS, Op.Dr.Ergun AYGÖREN, Op.Dr.Adil ALTINSOY, Op.Dr.Nizam KURTDERE, Op. Dr. Atilla KAYA’nın katkılarıyla derlenip yayına verilmiştir.
Hocam bu botoks işlemini istanbul anadolu yakasında yapan yer var mı ve neresi hangi doktordur
Anadolu yakasında kliniğimiz var,botoxla tedavinizi yapabilir.iletişim bilgilerimiz:Idea (Kadıköy)
Adres: Bağdat Caddesi No:201
Akbank Çiftehavuzlar Şubesi Üstü / Kadıköy – İstanbul
Tel: 0216 357 00 02 – 0216 357 00 03
GSM & WhatsApp: 0542 231 28 23
Op.Dr.A.Şahap Barlas
Merhaba normal doğum sonrası anal fissür oluştu genel cerrahi doktoru ameliyat olmam gerektiğini söyledi ama ben o zaman çocuğum küçük olduğu ve birazda korktuğum için olmadım bu problemi 2 yıldır çekiyorum beslenmeme dikkat ettiğimde birşey olmuyordu taki bugüne kadar kabız oldum ve tuvalet sonrası klozet kan doluydu ilk defa bu kadar kanadı şimdi bana botoks mu yolda ameliyat mı önerirsiniz ya da yine beslenmeme dikkat ederek böyle devam edebilir miyim şimdiden teşekkürler
botoxla tedavi olabilirsiniz.tabiiki yine beslenme ve tuvalet alışkanlıklarınıza dikkat etmek zorundasınız
Op.Dr.Demet Ağras
Slm benim sorunum bakatta catlak küçük meme var ve cok aşırı kaşıntı var
botox enjeksiyonu ile tedavi olabilirsiniz.böylece ameliyatın gaz ve dışkı kaçırma gibi riskleirni yaşamamış olursunuz
Op.Dr.Adil Altınsoy
Hocam iyi gunler, ben 3 gün önce fistül abzesi ve makat çatlağı ameliyatı oldum, makatimda ki yakınmalar çok şükür hafifledi ancak tuvaletimi yaparken diskim hala serçe parmağın kadar çıkıyor( afedersiniz) ve aci hissediyorum, yaptıktan bi kaç saat sonra bu aci geçiyor, sizce bu normal bi durum mudur. Her gun bol miktar da sebze ve meyve tukediyorum, lifli posali yiyecekler.
ne yazıkki fissür tedaviniz pek başarılı olmuş görünmüyor.bir süre daha bekleyip gerekirse botoxla tedavi olmanızı öneririm.,
Op.Dr.Seher Şirin
Meraba hocam ben 1,5 yil once kolonoskopiye girdim ve o zamandan beri ishal sikayetim var gaz kaciriyorum makatimda kasinti yanma oluyo tuvalete her gidisimde agrili oluyo surekli karnim agriyo tuvalet ihtiyacim var diye gidiyorum ama cikamiyorum bicok doktora gittim muayene olmaktan korktugum icin tam anlamiyla bakamadi hafif catlak var deyip anestol pomad ve kortos fitil verdi en buyuk sikayetim gaz kacirmak psikolojim cok bozuldu lutfen napabilirim yardimci olabilir misiniz lutfen napicami sasirmis durumdayim cok doktor gezdim
anüsü muayene ile değerlendirmek gerekir.anoplasti gerekebilir
Op.Dr.Atilla Kaya
Hocam mrhaba bnde üç seneye yakın süredir makat çatlagı var denildi kremlerle flan geçmedi şuanda agrılarım oluyr makat kaslarında kasılma ve agrı hissediyrum ayrıca birden fazla iki yada üç çizik çatlak var gözle gördügüm kadarıyla neden acaba
gelirseniz muayene ile değerlendirip botox enjeksiyonu ile tedavi edebiliriz
Op.Dr.Atilla Kaya
Botox devlet hastanelerinde yapılabiliyor mu hocam. Bir de botox geçici bi tedavi olduğunu duymuştum ama ne kadar doğru bilmiyorum
ameliyat ne kadar geçici ise botox da o kadar geçicidir.siz beslenme ve tuvalet alışkanlıklarınızı düzenlememzseniz her ikisindede nüks görülebilir.fakat botoxun iyi yanı risklerinin olmamasıdır.ameliyattan sonra gaz ve dışkı kaçırma riski var.tercih sizin.bildiğim kadarıyla devlet hastaneerinde botox uygulanmıyor.
Op.dr.Nizam kurtdere
Mrb hocam benim şikayetim tuvalette makatın iç kısmı sanki camla kesiliyomuş gibi canım yanıyor ve bu uzun zamandır var doktora gittim makat yırtığı için anestol ve madecassol verdi. Acı hissi içerden geldiği için kullanamıyorum. sebebini merak ediyorum ne yapmam gerektiğini. Şimdiden teşekkürler.
şikayetiniz anal fissür.kullandığınız ilaçlar tedavi etmez.fissürde ancak akut dönemde ilaç tedavisi uygulanır.botox enjeksiyonu yada ameliyatla tedavi olmalısınız
Anestol krem kullanıyorum sizce ilaç tedavisi için hangi kremi kullanmalıyım teşekkürler.
ilaç tedavisi için genel cerrahi uzmanına görünmelisiniz.anal fissür tedavisinde rectoderm krem kullanılabilir ama fissürünüzün kronikleşmemiş olması,dozunun doktor tarafından ayarlanması gerekir
Op.Dr.Adil Altınsoy
Merhaba 15 gün önce fazla ikinmaktan makat çatlağı olstu hemen anestol krem aldım kullanıyorum. İhtiyacımı karsilarken çok acı çekiyorum ve ihtiyacım bittikten sonra normal ama yaklaşık 4 saat sonra dayanılmaz bir acı bastırıyor bu aci bir kaç saatlik sizce ne önerirsiniz bide hastlgm kronikleşmiş midir?
muayene olmalısınız.ilaç tedavisi denebilir.beslenme ve tuvalet alışkanlıklarınızı düzenlemelisiniz
Op.Dr.ergun Aygören