Rahatlamak için kullandığımız makat organımız bazı sağlık sorunları nedeniyle maalesef ciddi sıkıntıya neden olmaktadır. Bir çok sorununun görüldüğü makat bölgesi hastalıkları arasında en ciddi sorunlardan biride hiç şüphesiz Anal Fissür (Makat Çatlağı) olup, bu sayfada hastalığın ortaya çıkma aşaması ve belirtilerini göreceğiz. Çünkü erken teşhis ve tedavi süreci ile çok basit bir şekilde kurtulabilirsiniz. Ama 2-3 hafta içinde tedavi edilmemesi halinde ise müzminleşerek, tedavisi zorlaşacaktır. Hazırsanız hemen Anal Fissür belirtilerini incelmeye başlayalım.
Anal Fissür Belirtileri
Evet değerli arkadaşlar hastalığın durumunu anlamak için 2 farklı grupta Anal Fissür belirtileri değerlendirilmektedir. Başlangıç seviyesinde görülen belirtiler ve ilerlemesi halinde oluşan şikayetleri kolayca ayırabilirsiniz. Hastalık ilk ortaya çıktığı 2 hafta içerisinde yeni kabul edilir. Yeni ortaya çıkan Anal Fissür belirtileri ile başlayalım. Alt kısımlarda ise hastalığın ilerlemesi müzmünleşmesi ile oluşan belirtileri inceleriz.
Dışkılarken Cam Çiziyormuş Gibi Acı
En tipi bulgusudur, neredeyse her hastanın hissettiği bir acı türüdür. Bazı hastalar dikenli tel çiziyormuş gibi tarif eder. Sebebi anüsün iç derisinde bütünlüğün bozulup acı sinirlerinin ortaya çıkmasıdır. Tedavi tamamlanıncaya kadar devam eder ama bu arada başka şikayetler de eklenir. Acıyı azaltmanın en etkili yolu Anuflex Merhem sürmektir. Anuflexi anüsün içine sürmek gerekir çünkü yırtık içerde olur.
Makat Ağrısı
En sık görülen belirtilerden birisi makatta ağrı olup, bu bildiğiniz gibi değil, dışkılama esnasında sanki cam ile kesiyormuş acısı yaşatan bir durum yaşanır. Bu ağrı dışkılama bitmesine karşın 7-8 saat daha sürebilir. Duruma göre gün boyu ağrıyı yaşamaya devam edebilirsiniz. Çünkü dışkılama esnasında dışkı çatlağa temas ettiği için maalesef bu acı kaçınılmazdır. Özellikle kabızlık problemi yaşayan insanlar genelde tuvalete girmek istemezler.
Makat Kaşıntısı
Bir çok sebeple ortaya çıkan ve özellikle yaz aylarında daha sık görülen Makatta Kaşıntı yine Anal Fissür belirtileri arasında yer almakta fakat tek başına yeterli değildir. Çünkü makat kaşıntısı Kondilom (Makat Siğili) ve Mayasıl (Anal Dermatit) hastalıklarının en önemli belirtileri arasında yer almaktadır.
Kabızlık
Çok basit gibi görünen kabızlık aslında bir çok makat hastalığı sebepleri arasında yer almaktadır. Şuan belirtilerini incelediğimiz Anal Fissür yanı sıra halk arasında Basur olarak bilinen Hemoroid hastalığının da başlıca nedenidir. Anal Fissür hastaları dışkıla esnasında can yanması problemi yaşadığı için çok fazla tuvalete gelmek istemezler. Buda barsaklar da daha fazla kabızlık sorunu yaşanmasına neden olmaktadır.
Kanama
Makat iç kısmında hafif bir çizik olarak ortaya çıkan Anal Fissür zamanla genişlemektedir. Bu çizik dışkılama esnasında oluşan temasla kanamalara neden olur. Dışkılama esnasında tuvalet kağıdını ıslatacak düzeyde olup, makat kanaması sadece Anal Fissür belirtisi olmayıp, aynı zamanda İç Hemoroid başlangıcı olarak değerlendirilir.
Kronik Anal Fissür Belirtileri
İlk grupta hastalığın yeni ortaya çıktığında görülen şikayet ve belirtileri ele aldık, şimdi ise Anal Fissür 2 hafta içerisinde tedavi edilmemesi haline ortaya çıkan Kronik Anal Fissür belirtilerini görelim.
Makatta Ağrı (Devam Eder)
Bu hastalığın en önemli belirtilerinden biri olan makat ağrısı gün geçtikçe artarak devam etmektedir. Yeni halinde dışkılama sonrası 2-3 saat sonrası geçerken ilerlemiş halinde ise 8-10 saat daha ağrı devam edebilmektedir.
Makatta Meme Oluşur
Hastalığın kronik hale geldiğini gösteren bir diğer bulgu ile makatta meme oluşmasıdır. İlk belirtiden sonra 1-2 ay içinde ortaya çıkan meme yada memeler genelde hastalığın olduğu kısımda oluşur. Bu çıkıntıya sentinal tag denir Türkçe karşılığı bekçi kıvrımdır.
Makat Darlığı ve Zor Dışkılama
İlerleyen süreçte insanlarda makat kaslarının kontrolsüz bir şekilde çalışması nedeniyle makat darlığı ve zor dışkılama gibi sorunlar sıkça görülür. Dışkılama süresi gecikmesi nedeniyle karın şişliği oluşur. Bu darlık fonksiyonel bir darlıktır, kalıcı değildir, tedavi tamamlandığında darlık da geçmiş olur. Hemoroid ameliyatı sonrası görülen makat darlığından çok farklıdır.
Her hastalıkta olduğu gibi tedaviyi araştırmaya başlamadan önce tanı konmalıdır. Özellikle hemoroid ile çok sık karıştırılan bu hastalıkta yanlış teşhisin nedeni hastanın kendi kendine tanı koymasıdır. Aslında hastanın şikayetlerini doğru bir şekilde anlatması halinde telefonla bile % 90 doğru teşhis konabilir. Tabiki bu konuda tecrübeli bir proctoloji uzmanı olmak kaydıyla. Yine bir çok hastalıkta olduğu gibi teşhiste hastanın şikayetleri ve anlattıkları önemlidir. Teşis için ileri teknoloji gerekmez.
Makat Çatlağı Teşhisi
İlk önce hastanın anlattıkları dikaatle dinlenir ve hastaya sorular sorularak aklına gelmeyen sorunlar tespit edilmeye çalışılır. Bu şekilde yani hastanın anlattıklarının dinlenilmesi neredeyse %60-70 doğru teşhis konmasını sağlar, hatta bunu telefonla anlatan ya da maille ayrıntılı yazan kişiye bile bu oranlarda doğru teşhis konabilir. Tabiki bu şekilde tanı konması tedavi verilmesini sağlamaz mutlaka normal muayene ve diğer grekenler de yapılmalıdır.
Gözle muayene (inspeksiyon)
anüs her iki elin baş parmaklarıyla hafifçe ayırılır ve anüsün 1-2 cm lik iç kısmı gözle görülür hale getirilir. Hastaların % 99 u bu şekilde tanı edilebilir. Seyrek olarak anüs çok kasıldığı için bu kadar derinlik görülemeyebilir. Gözle görüldüyse ek bir girişime gerek yoktur.
Makatın Parmakla Muayenesi
En basit ve ilk akla gelen usüdür ancak çok ciddi ağrı yapabilir ve bu durumda hasta parmak muayenesine (rektal tuşe) müsade etmeyebilir. Ağrının çok şiddetli olması halinda parmakla bakmak konusunda ısrar etmeden gözle muayeneyle yetinilebilir. Şüpheli durum varsa çatlağı uyuştutup muayene daha insanc
Gözle görülebilen diğer bir bulgu da meme oluşmasıdır. kronikleştiğinde ortaya çıkan bu memeye sentinel tag yada nöbetçi meme denir ve basurla çok karıştırılır. Sıradan genel cerrahlar da bu memeye bakarak basur sanabilir, proctoloji uzmanları bu konuda daha yetkindir.
Makatta kasılma; acı sebebiyle kaslar o kadar kasılır ki parmak sokmak bile mümkün olmayabilir. Bu kasılma dayanılmaz kramp ağrısı yapabilir.
Triad denilen bu üç bulgu (çatlak, meme ve kas kasılması) % 100 doğru tanı konmasını sağlar. triaddan yani bu üç bulgudan ikisinin tespit edilmesi ilaçlarla tedavi olamayacağını gösterir ve ameliyat ya da tercihen botox enjeksiyonu şeklinde tedavilere başlamak için yeterli sebeptir.
Anoskopi Muayenesi
Her ne kadar gözle ve parmakla muayeneyle kesine yakın teşhis konsa da anoskop maueyenesi ile daha emin olunabilir. Daha doğrusu özellikle orta yaş hastalarda kötü huylu bir tümör olup olmadığından emin olmayı sağlar.
Fissürden kaynaklanan ağrı olacağı için fissürün uyuşturulmasından sonra anoskopi yapılması hasta rahatı için gereklidir.
Anal Fissür Nasıl Geçer?
Yukarı da belirtileri ve şikayetleri ele alma imkanı bulduk, şimdi dilerseniz tedavisi konusunda biraz bilgi verelim. Sayfada belirtilen şikayetlerden bir yada bir kaçını yaşıyorsanız mutlaka alanında tecrübeli Genel Cerrahi Proctoloji (Makat Hastalıkları) uzmanına muayene olmanız gerekir. IDEA Klinik Anal Fissür Tedavi Merkezi İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da bulunan kliniklerde sağlığınıza kavuşursunuz.
İlaçla Fissür Tedavisi
Öncelikle denemesi gereken bir uygulamadır. Kabızlık engellenir ve ilaç doğru şekilde uygulanırsa hastaların öenmli bir kısmında tam düzelme olur.
Bilinen en etkili ilaç Anuflex Merhemdir. Dışkılarken olan acıyı ve devamında ortaya çıkan ağrıyı azaltarak iyileşme sağlar. Anuflex denenmeden daha ağır yöntemlere geçilmemelidir.
Botox İle Anal Fissür Tedavisi
İlk 10 gün içinde önlem aldığınızda makat çatlağı kremleri ile tedavisi mümkün olup, bu fırsatı kaçırdığınızda ise tek çözüm yolu cerrahi müdahale olmaktadır. Anal Fissür ameliyatı dışkı kaçırma vs gibi sorunlara neden olduğu için önermiyoruz. Ameliyatsız tedavi yöntemi olan, Botox yöntemi sadece 1 dakika sürer ve hiç bir yan etkisi olmaz. Aşağıda yer alan video’da nasıl yapıldığını görebilirsiniz.
Evet değerli arkadaşlar Anal Fissür Belirtileri hakkında aktaracaklarımız bu kadar olup, idea klinik hekimlerine soru sormak ve randevu almak için bizi arayabilirsiniz.
LİS Ameliyatı
Anüs kasını kesme işlemidir. Lateral internal sfinkterotomi kelimelerinin baş harfleriyle oluşan bir ameliyat ismidir. Kontrolsüz kasılarak ağrı yapan, dışkılamayı zorlaştıran kas kesilir. Ameliyata son seçenek olarak bakılmalı öncelikle yukarıda yazılan tedaviler denenmeli iyileşmezse cerrahi düşünülmelidir. Çünkü seyrek görülse de kalıcı dışkı ve gaz kaçırma yan etkileri vardır.
Makat Çatlağı Doktor Tavsiye
Bir hastaya doktor tavsiyesinde bulunmak için tavsiye edilecek doktorun bu konuda eğitim almış ve yetkin kişi olmasına dikkat edilir. Anal fissür konusunda özel çalışan proktoloji uzmanı önerilmesi mantıklı olandır.
Burada adı yazan genel cerrahlar aslında genel cerrahiden çok proktoloji uzmanlarıdır yani asıl ilgi alanlar anüs ve bölgesinin hastalıklarıdır. Böyle az sayıda hastalıkla çalıştırkları için proktolog denir ve tecrübelidirler. Proktolojik hastalıklarda kullanılan teknolojilere ve bu teknolojileri kullanma tecrübesine de sahiptirler.
Teşhiste ileri teknolojiye ihtiyaç duyulmaz, ultrason, MR, tomoğrafi gibi yüksek teknolojiler yol gösterici değildir.
Yazan
Op Dr Atilla Kaya
Kaynak
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30531762
Hocam iyi günler son 4 5 gündür idrarımı yaparken acı çekiyorum idrarımı yaptıktan sonrada o bölgede aşırı agrı oluşuyor ve belirli bi sure sonra geciyor aynı ağrı çok fazla oturuncada oluyor. Yardımcı olurmusunuz?
Op.Dr.Seher Şirin
anal hematomda çok ağrı olabilir.sıcak oturma banyosu rahatlatır.çok ağrı veriyorsa açtırırsanız anında rahatlarsınız
Merhaba Hocam. 17 yaşındayım 1.5 -2 ay önce kıl dönmesi ameliyatı oldum ameliyattan sonra 5 gün kabızlık sorunu çektim ve lavman ile çözdük. tuvaletten sonra pembe kan geliyordu ben dikiş yerleri diye pek dikkate almadım ama dün tuvaletten sonra kırmızı kan geldi bir tane delik var doktora gittim bu deliğin ötesinin olmadıgını söyledi doktorda tam bir tanım koyamadı ama anal fissür olabilir dedi ve 3 antibiyotik 1 agrı kesici verdi sıcak su yarım saat oturmamı istedi 10 gün sonra gel tekrar bakalım dedi. ne yapmamı önerirsiniz
Op.Dr.Seher ŞİRİN
makat kanamalaeında mutlaka anoskopi muayenesi yapılmalıdır.anoskopi muayenesi yapılmadıysa yaptırmalısınız.anal fissür yada başka bir nedeni olabilir.kliniğimiz makat hastalıklarına spesifik çalışan ameliyatsız tedavi yöntemlerine ynelik her tür teknolojiye sahip proctoloji kliniğidir.gelirseniz muayene ile durumunuuz dğerlendirip ameliyatsız yöntemlerle tedavinizi yapabiliriz.bu arada makat hastalıklarında mutlaka beslenme ve tuvalet alışkanlıklarını düzenlemelisiniz
Hocam iyi günler, 1 haftadır makat çatlağım var, ilk günler asırı acı ve kanama yasıyordum. Ve sonra beslenmeme dikkat ettim su banyoları yaptım, günde 2 bardaktan fazla su içmeyen ben 3 lt su içmeye başladım, ve kuru Kayısı, Salatalık, elmayı bol bol tükettim. 1 haftadır kola ve abur cubur yiyip içmiyorum. Fast food Tarzı beslenmeden kaçınıyorum. Ve üç gündür tuvalete rahat çıkıyorum kanamam olmuyor, sadece hafif bir agrı oluyor biraz sonra geçiyor. Bugün sabah suyumu içtim kahvaltı da sadece kepek ekmeği Salatalık ve domates yedim. Sonra tuvalete rahat bir şekilde biraz Ağrı ile kanamasız çıktım. Birkaç saat sonra yine tuvalete çıktığımda hafif ishal Tarzı Yaptım. Ve tuvalet kağıdına hafif kan damlaları geldiğini farkettim. Ağrım sadece çok az oluyor. Su banyosuna devam ediyorum. Ve az bir Ağrı ülı zonklama olması normal mı? Bana uygun fiyatlı krem veya kullanabileceğim hap önerebilir misiniz? Bir de şey sormak istiyorum, bebe bisküvüsü yememde sakınca var mı? kahvaltı da ise ne yiyebilirim?
Op.Dr.Atilla KAYA
normal kahvaltınızı yapabilirsiniz.yanında domates salatalık vb sebzeler tüketebilirsiniz.kuru incir -kuru kayısı tüketebilirsiniz,kabızlığı önler.beslenme ve tuvalet alışkanlıklarınızıda düzenlemelisiniz.sıcak oturma banyosu dışkılama öncesi ve sonrası rahatlatır.acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun ıkınma hissini arttırır.bol sebze-meyve tüketmelisiniz.kuru kayısı-incir tüketebilirsiniz.tuvalette uzun kalmayın,çok ıkınmayın,sıkışınca tuvalete gidin,ertelemeyin çünkü bekleyen dışkının suyu emilir ve sertleşir.hareketsiz bir yaşamınız varsa spora başlayın.akut dönem olduğu için rectoderm kullanabilirsiniz
Merhaba Hocam,
Yaklaşık 5 senedir makatta zorlanma problemi yaşıyorum. Zaman zamanda kanama oluyor. Dışkılama esnasında cam kesiği gibi bir acı oluyor genelde. Bunun sonucunda makatta darlık sorunu ortaya çıktı diye düşünüyorum. Açıkçası dışkılama sonrası çok kısa süreli bir ağrı olduğu için (varla yok arası) bu durumu pek önemsemiyordum ancak son bir kaç aydır istemsiz gaz kaçırma sorunu olmaya başladı. Aslında gazı tutabiliyorum ancak çok ufak gaz kaçırmalar oluyor. Benim durumumda birinin tanısı nasıl koyulur? Endoskopi mi yapılması gerekir? Botox benim için çözüm olabilir mi?
Op.Dr.Nizam KURTDERE
Şikayetin kronik anal fissür gibi görünüyor,botox ile tedavi edebiliyoruz,muayene ile kesin tanı koyabiliriz.
Dediğiniz her şeyi uygularsak sizce olumlu sonuç ortaya çıkar mı?
Bir de hocam, söylediğiniz krem Pahalı olduğu için maddi dururmum bu aralar yeterli değil. Başka önerebileceğiniz krem var mı?
Son olarak ise, kahvaltı Yapmıyorum hiç. Beslenmemi sabah öğle aksam olarak mı düzenlemem gerekiyor? önerebileceğiniz ana yemek var mı?
Op.Dr.Atilla KAYA
🙁 beslenme ve tuvalet alışkanlıklarınızı düzenlemelisiniz.kahvaltı ile barsak hareketleriniz uyarılır bu uyarılmayı ertelemeden tuvalete gitmelisiniz.tuvalet ihtiyacını ertelememelisiniz.çünkü barsakta bekleyen dışkının suyu emilir,taşlaşır.sıcak oturma banyosu dışkılama öncesi ve sonrası rahatlatır.acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun ıkınma hissini arttırır.bol sebze-meyve tüketmelisiniz.kuru kayısı-incir tüketebilirsiniz.tuvalette uzun kalmayın,çok ıkınmayın,sıkışınca tuvalete gidin,hareketsiz bir yaşamınız varsa spora başlayın.anestol kullanabilirsiniz.tuvalet öncesi ve sonrası sıcak oturma banyosu yapabilirsiniz
iyi günler hocam. 19 yasında hemşirelik 3. sınıf Öğrencisi erkeğim.
gecen hafta tuvalet sonrası şiddetli bir agrıyla karşılaştım. bugüne kadar devam etti, rahatsızlığın hepsi anal fisüre Eşit derecede. ama ben doktora gitmeyi bırakın aileme bile söylemiyorum. son 1 ay içinde orta kulak iltihabı, Boğaz ağrısı, enseden gelen baş ağrısı yaşadım anal fisur olduğu zaman bu şikayetlerim azaldı hiç birinde ise doktora gitmedim, çünkü ileri derecede doktor fobim var. Ve hiç ev yemeği yemiyorum, sürekli Fast food Tarzı besleniyorum. Ayrıca sürekli alkol de kullanıyorum.
Ama tuvalet sonrası Ağrı Başladığından beri, direk sulu yemek Yemeğe ve bol sebze meyve tüketmeye başladım. açıkcası çok korkuyorum ve ne yapacağımı bilemiyorum. Sizce evde ne gibi uygulamalar yapabilirim? önerebileceğiniz ilaç veya bir Yöntem var mı? Doktora muhtemelen gitmeyeceğim çünkü psikolojik sorunlarımdan dolayı çok içine kapanık bir Yapıya sahibim. Kimseye anlatamadığım bu durumu ilk kez size danışarak ders almak istedim. Umarım beni aydınlatırsınız, iyi akşamlar
Op.Dr.Atilla KAYA
şikayetlerin başlayalı 2 hafta olduysa rectoderm kullanabilirsin.beslenme ve tuvalet alışkanlıklarınıda düzenlemelisin.sıcak oturma banyosu dışkılama öncesi ve sonrası rahatlatır.acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun ıkınma hissini arttırır.bol sebze-meyve tüketmelisiniz.kuru kayısı-incir tüketebilirsiniz.tuvalette uzun kalmayın,çok ıkınmayın,sıkışınca tuvalete gidin,ertelemeyin çünkü bekleyen dışkının suyu emilir ve sertleşir.hareketsiz bir yaşamınız varsa spora başlayın
Hocam 16 yaşındayım. Makatimda 2 tane şişlik vardı doktora gittim, çatlak var dedi. Anestol Pomat, Recbuyin kremlerini Verdi ve rivanol adında toz sıcak suda otur dedi bu ilaçla. Yaklaşık 1 ay oldu kanama şikayeti yok ama Deride döküntü ve kızarıklık var sizin onerdiginiz ilaç var mı yoksa başka doktora görünmeli miyim
Op.Dr.Nizam KURTDERE
1 ay ilaç kullanmak yeterince uzun bir süre tarif ettiğiniz şikayetler tahrişe bağlı olabilir,temiz ve kuru tutun,geçmezse muayene olursunuz.
iyi günler hocam.
son zamanlarda büyük tuvaletimi çok zor yapmaya basladım. çok fazla kalıyordum tuvalette. ve ıkınarak az az yapabiliyorum. makat bölgesi çevresi dışına çıkmaya basladı. elimle yokladığımda elime küçük top halinde geliyordu. büyük tuvaletten sonra 5-6 saat acı yanma oluyordu. bulunduğum şehirde bu işlere bakan bir doktora gittim ve 4-5 dk müdahale sonunda geçmiş olsun dedi. tuvalet sonrası beni aşırı derecede rahatsız eden 5-6 saat acı ve yanma geçti. ıkınma ve tuvalette uzun kalma ilk baslarda geçmişti. hersey normale döndü diye sevinirken şimdi yine basladı. kabız olsam sert dıskı olur diye düşünüyorum ama hergün wc ye çıkıyorum sert değil ama az ve çok zor dışkı çıkıyor. makat bölgesi dısarı çıkıyor. ve dıskı makat ucunda kalıyor. temizliyorum ama temizlenmiyor hep makat ucunda dıskı kalıyor. tuvalette uzun kalma rahat yapamama temizleyip geçirememe ne yapacağımı şaşırdım lütfen yardım edermisinz?
Op. Dr. Demet Ağras
kliniğimiz makat hastalıklarına spesifik çalışan procyoloji merkezidir.gelirseniz muayene ile sorunları belirler tedavinizi yapabiliriz
Mrb hocam benim büyük abdest yaparken yanma ve acıma oluyor tuvaletten çıktıktan sonra 2 yada 3 saat yanma oluyor ve gün boyu sürekli diskilama hissi oluyor büyük abdesti yaptiktan sonra makatimda küçük şişlik oluyor belli bir süre sonra o şişlik kayboluyor bazende diskinin üzerinde bole az çizgi gibi kan görüyorum herzaman olmuyor ama kan kabiz olduğum da ikiindigimda oluyor yardimci olursanız sevinirim
Op.Dr.Adil ALTINSOY
kanama olduğu için mutlaka anoskopi muayenesi yapılmalı.şikayetleriniz anal fissüre benziyor.gelirseniz botoxla tedavi edebiliriz.beslenme ve tuvalet alışkanlıklarınızı düzenlemelisiniz
Bende kanama kesildi ancak kanama ve dışkı sırasında ve sonrasında ağrılar devam ediyor. Bu iyileşme süreci midir? Çünkü aşırı bir kanama oluşuyordu.
Op.Dr.Nizam KURTDERE
Muayene edip kanamanın sebebini kesin olarak anlamak lazım.