Bazı sağlık sorunları aslında beslenme ile yakından alakalıdır. Dikkat edildiğinde ciddi bir korunma imkanı sağlar. Fakat önlem alınmadığında ise yinede geç kalınmış sayılmaz. Özellikle makat hastalığı bulunan kişiler beslenme sürecine önem vermeleri gerekmektedir. Bunlardan biride anal Fissür dediğimiz (Makat Çatlağı) hastaları olup, kabızlık problemine karşı son derece dikkatli olmalıdır. Makat çatlağında beslenme gerek oluşumunda gerek tedavisinde ve gerekse ilerlemesinde son derece önemlidir. Hastalıktan korunmak ve hastalığın alevlenme dönemlerini rahat geçirmeleri ve müzminleşmesini engellemek için beslenme alışkanlıklarını düzenlenmelidir.
Anal fissür şikayeti olan hastalar yoğun bir şekilde dışkıyı yumuşatan ishal yapıcı ilaçlar kullanırlar. Bunun yerine dışkılamayı kolaylaştırmak için diyetlerini değiştirmeleri daha doğrudur. Çatlak şikayeti olanların genellikle ailelerinde de kabızlık , anal fissürde beslenme ne kadar önemliyse hemoroid için de o kadar önemlidir. Bağırsak alışkanlıklarında ailenin verdiği eğitim etkili olabilmektedir bu sebeple çocuklara erken yaşta alışkanlık oluşturulmalıdır.
Makat çatlağı olan nasıl beslenmeli ?
- Bol posalı-lifli gıdalarla beslenilmelidir
- Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.
- Günlük en az sekiz su bardağı (2 litre) su tüketilmelidir.
- Sık kabız kalan kişilerin diyetlerinde kuru incir, kuru kayısı, kuru erik yemeleri dışkıyı yumuşatacaktır.
- Tahıllar,baklagiller,sebze ve meyvelerin dengeli bir şekilde alınması kabızlığı önler yeterli yenmelidir
Kabızlık makat çatlağı sebepleri arasında ilk sırayı alır. Günlük aktivitelerimizi arttırırsak hatta en az günlük 45 dakika yürüyüş yapabilirsek bu direkt barsak hareketlerimize de yansıyacaktır. Genel sağlık açısından hareketlilik ayrıca önemlidir.
Ne yendiği kadar önemli olan bir diğer faktörde tuvaleti kullanma alışkanlığıdır. Şöyleki dışkılama ihtiyacı oluştuğunda ertelemek yanlış bir davranıştır. Mutlaka tuvalete gitme ihtiyacı olduğunda özellikle kabızlık şikayeti olanların asla ertelememesi ve dışkılaması gerekir. Tuvalet ihtiyacı için mutlaka alışkanlık oluşturulmalı. Mesela sabah kahvaltısından sonra barsak hareketleri uyarılır bu yüzden özellikle kahvaltı sonrası tuvalete gidilmeli.
Tuvalete çok sıkışınca gidilmeli.Uzun süre tuvalette kalınıp ıkınılmamalı.
Eğer tuvalette gazete, kitap, dergi okuma alışkanlığı varsa bu alışkanlıktan vazgeçilmeli, tuvalette kalış süresi birkaç dakikayı geçmemeli.
Her sabah uyandıktan sonra bir bardak ılık su içilmeli.
Anal fissürde nasıl beslenildiği önemlidir çünkü en önemli sebep kabızlıktır dedik ama aşırı ishal de makatta çatlağa neden olabilir buna da dikkat edilmelidir.
Anal Fissürde Yenmemesi Gereken Gıdalar
Aslında yenmeyen değil de yenilen şeyler daha önemlidir. Şöyleki; Temel sorun kabızlık olduğu için kabız kalmayacak şekilde beslenilmelidir. Kabız kalmamak için yenmeyecek şeylerin değil fazlatan yenilkecek gıdanın önemi vardır. Sebze, veyve alışıldıktan daha fazla tüketilmeli, ekmek olarak tercihen kepekli ekmek tüketilmeli, akşamları kayısı veya türevleri yenmelidir.
Her ne kadar bazı sitelerde acı, ekşi ve baharat gibi gıdaların yasak olduğu yazılsa da bunun hiçbir bilimsel değeri yoktur. Rahatsız etmeyen her tür gıda tüketilebilir.
Kişisel yatkınlığa bağlı olarak kahve ve çay gibi kafein içeren gıdalar bazı kişilerde kabızlığa neden olabilmektedir, böyla bir sorun varsa bu gıdalardan uzak durulmalıdır.
Bazı insanlarda muz ciddi kabızlığa neden olabilir bu durumda olan kişiler muz yememelidir.
Eylul ayinda gelmek istiyorum
05426210888 nolu telefondan randevu alabilirsiniz.