Bir çok cerrahi hastalık gibi bu hastalığında ilaçla geçme ihtimali olduğu gibi ameliyatsız tedavi yöntemleri de vardır.
Makat çatlağı ameliyatsız geçer mi
Yeni başlayan yani ilk 2 hafta içerininde teşhis edilip tedavi başlanan anal fissürlerin bir kısmı kendiliğinden yada konservatif (çeşitli ilaç ve dışkılama önerileri) tedavilerle geçer, konservatif tedavinin amacı kabızlık ve sert dışkı çıkışını önlemektir bunu da lifli gıdalar sağlar. Tüm öneri ve kullanılan ilaçlara rağmen 2-4 haftada iyileşmeyen vakalar müzminleşmiş kabul edilir müzminleşmiş makat çatlakları kendiliğinden düzelmez, ilaçlarla tedaviden yarar görme ihtimali azalır.
Bu tür vakalara ameliyat dışı yöntem olarak anüs kaslarının (sfinkter) basıncını azaltan ve fissürün kendiliğinden iyileşmesini sağlayan çeşitli ilaçlar uygulanır. Bunların başında da botulinium toksini (botox) uygulamasıdır, botox uygun dozda (100 internasyonel ünite) yapılırsa % 95 – 98 kalıcı iyileşme sağlamaktadır.
Kliniklerimizde de uzun süredir başarıyla yapılmaktadır kendi verilerimize göre başarısı%98 dir. Bir diğer bir ilaç ise isosorbit dinitrat ve gliseril trinitratdır botoxa göre daha az iyileşme sağlar sık kullanmak gerektiğinden ve çoğu vakalarda baş ağrısı yaptığından dolayı idealden uzaktır. Diltizemin kremi de daha az oranda fissürü iyileştirmektedir bu hastalarda da oluşan kaşıntı tedaviyi aksatmaktadır.
Son yıllarda üretilip türk tıbbının hizmetine sunulan Anuflex merhem diltizem ya da nitrogliserin gibi baş ağrısı yapmaz ve en az bunlar kadar başarılı bir şekilde kullanılabilir.
Özetle ;
Makat Çatlağı Başlangıcı Döneminde
Kabızlık engellenmeli, bunun için sebze meyve çok tüketilmeli, kepekli ekmek yenmeli, tuvalete alışkanlık haline getirip aynı saatlerde tecihen kahvaltı sonrası gidilmeli. Mümkün olduğu durumlarda dışkılama öncesi ve dışkılamadan hemen sonra ılık su (banyo suyundan biraz sıcak) oturma banyosu yapılmalı. Yoğun acı tüketimi birkaç hafta engellenmeli.
Dışkılama ihtiyacı geldiğinde asla ertelenmemeli, eve saklanmamalı, nerede olunursa olunsun ihtiyaç giderilmelidir.
Bunlara ek olarak; Rectoderm veya benzeri olan Anrecta Merhem adlı kas gevşeticiler ve uyuşturucu Anestol merhemle birlikte kullanılmalıdır Veya hem uyuşturucu hem de kas gevşetici etkileri olan, bu sayede tek ilaç olması sebebiyle kullanım kolaylığı olan Anuflex Merhem kullanılmalıdır.
Makat Çatlağı İlaçlarla Düzelmezse
İlaçla düzelmeyen fissürlerde geriye 2 seçenek kalmaktadır
İlk tercih olarak botox enjeksiyonu yapılmalı, doğru dozda ve doğru kasa yapıldığında ameliyata yakın başarısı vardır, tecrübenin ve ilaç doğunun çok önemi vardır.
İkinci tercih olarak ameliyat yapılır. Ameliyatta dışkılama sonrası kontrolsüz kasılan kas kesilir. Anüs kalıcı olarak gevşetilmiş olur. Bu gevşeme çok seyrek olarak kalıcı gaz ve dışkı kaçaklarına neden olabilir. Ciddi bir yan etkidir ve tedavisi zordur.
Kaynak
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1463-1318.2006.01185.x
tedaviolunduktan sonra kabızlık sorunu tamamen ortadan kalkıyor mu
ANAL FİSSÜR BOTOX TEDAVİSİ YAPILDIKTAN SONRA FİSSÜRÜM ÜN FİSTÜLE DÖNME OLASILIĞI YÜZDE KAÇTIR
fissür fistüle dönmez.ancak apse oluşursa fistül oluşur
Op.Dr.Ergun Aygören
Hocam tuvaletımı yapınca sürekli anal dan kırmızı bır avuc buyuklugunde et çıkıyor ve sonra grrı gırıyor bu ne dır
muayene ile değerlendirmek gerekir
Op.dr.ergun aygören
hocam bende fissür olduğunu söylediler ben bunun ameliyatsız bir tedavisini istiyorum mümkünmdür ?
Op.Dr.Nizam KURTDERE
Anal fissür tedavisinde ameliyattan tercihinden önce botox enjeksyonu tedavisini öneriyoruz,1-2 dakikada aşı şeklinde uyguluyoruz ve oldukça tatmin edici sonuçlar alıyoruz.
hocam iyi günler bende anal fissür olduğu söylendi. bende ciddi rahatsızlıklara yol açıyor ben tedavi olmak istiyorum ama ameliyatsız bir işlem olmasını istiyorum bunu kliniğinizde gerçekleştirebilirmiyiz
botoxla tedavi edebiliriz.
Op.Dr.Atilla Kaya